Profesorul Ioan Pop, de la Universitatea Tehnică , din Cluj , a explicat cum funcţionează caloriferul sonic, invenţia care a adus în România medalia de aur de la Salonul Internaţional pentru Invenţii şi Inovaţii de la Bruxelles.
Invenţia a fost brevetată în acest an şi a obţinut medalia de aur în cadrul secţiunii Inginerie Mecanică de la a 60-a ediţie a Salonului internaţional de invenţii şi inovaţii INNOVA 2011 - Eureka, desfăşurată la Bruxellels între 17 şi 19 noiembrie.
Tot caloriferul sonic le-a adus cercetătorilor clujeni şi un premiu special acordat de Federaţia Rusă.
Caloriferul sonic este format dintr-un piston care oscilează într-un cilindru gol, lovind marginile acestuia. Această mişcare provoacă vibraţii sau unde sonice, care se transmit printr-un tub gol către o altă ţeavă, umplută cu lichid (care poate fi şi apă), în formă de spirală, cu diametrul mic. Profesorul universitar Ioan Pop susţine că datorită undei sonice lichidul se deplasează prin spirală, iar prin frecarea de pereţii ţevii produce căldură.
"Într-un minut lichidul ajunge la peste 100 de grade Celsius. Lichidul nu este recirculat, ci rămâne permanent în acea spirală", explică cercetătorul. Astfel, consumul de energie este mic, folosit doar pentru punerea în mişcare a pistonului, şi nu există poluare.
din Adevarul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu