-prima sesiune de consultări interguvernamentale România-israel – şi se are în vedere o trilaterală care să includă şi R. Moldova, de asemenea fost tărâm al multor evrei români.
-votul impotriva acceptarii Palestinei in UNESCO – alături doar de Statele Unite, Germania(?) Canada, Cehia şi Lituania (state precum Italia şi Marea Britanie s-au abţinut de la vot…) România a ales israelul.
Pentru Israel, un aliat care deşi nu e America sau Germania îşi permite un asemenea vot (inutil de radical, s-ar putea spune) e superOK. După piererea parteneriatului Turciei, care îi folosea nu doar comercial, dar în medierea cu arabii şi pentru antrenamentul armatei, Israelul a descoperit Balcanii: întâi Grecia (rivala Turciei), apoi România-şi-Bulgaria.
De urmărit acest nou foarte important parteneriat al României. Ce ne poate aduce? Există deja mulţi investitori israelieni în România – şi mulţi clienţi ai casinourilor din Bucureşti. Cum ne putem ajuta de acest parteneriat? Putem învăţa să facem agricultură chiar şi pe secetă? Putem învăţa inovaţia la scară economică largă? Dar solidaritatea naţională, a elitelor şi a poporului? Fiorul patriotic, spiritul de corp şi o oarecare decenţă socială. De notat, de pildă, că miliardarii israelieni nu fac paradă de lux acasă…
Până atunci, cităm:
- Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut astăzi, 24 noiembrie 2011, o întrevedere cu vicepremierul şi ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Avigdor Lieberman, în contextul desfăşurării primei sesiuni a consultărilor interguvernamentale România-Israel. Cei doi miniştri au abordat oportunităţile de cooperare bilaterală şi trilaterală (prin includerea Republicii Moldova), subiecte de actualitate ale agendei internaţionale, cu accent pe evoluţiile crizei financiare şi economice, precum şi cooperarea româno-israeliană în organisme multilaterale. (…) Proiectul privind organizarea de consultări interguvernamentale România – Israel a fost discutat pentru prima oară în anul 2009, la nivelul celor două ministere ale afacerilor externe. Cu prilejul vizitei oficiale în ţara noastră a premierului Benjamin Netanyahu (iulie 2011), s-a convenit organizarea primei şedinţe a celor două Cabinete în luna noiembrie 2011, în Israel.
- Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a avut astăzi, 14 noiembrie, o întrevedere cu reprezentanţi ai organizaţiilor israelienilor originari din România. Demnitarul român… a menţionat perspectivele diversificării cooperării dintre România şi Israel, în general şi a reliefat contribuţia pe care organizaţiile israelienilor originarilor din România o pot aduce în acest scop. A împărtăşit sugestia avansată de interlocutori privind promovarea unor proiecte dedicate cultivării legăturilor dintre România şi generaţiile tinere ale comunităţii israelienilor originari din România şi a precizat că MAE încurajează stabilirea de relaţii directe de colaborare între instituţiile de învăţământ superior din cele două ţări, contactele dintre studenţi şi tineri, precum şi multiplicarea acţiunilor destinate cunoaşterii mai bune a culturilor celor două popoare. Interlocutorii au subliniat că succesul comunităţii româneşti în Israel, în toate domeniile de activitate, reprezintă o foarte bună carte de vizită pentru sistemul educaţional din România, pentru cultura română, pentru spiritualitatea românească, în general.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu