sâmbătă, 10 decembrie 2011

10 Decembrie

1848: Carol Ludovic Napoleon Bonaparte a fost ales presedinte al Frantei, functie pe care a detinut-o pana in 2 decembrie 1852, cand s-a proclamat imparat, sub numele de Napoleon al III-lea.
1868: A fost dat in folosinta primul semafor, in Piata Parlamentului din Londra.
1875: Compozitorul roman Ciprian Porumbescu a infiintat societatea “Arboroasa”.
1896: A incetat din viata, la varsta de 63 de ani, savantul Alfred Nobel, inventator al dinamitei si initiator al premiului care ii poarta numele.
1903: Cercetatoarea franceza Marie Curie si sotul ei, Pierre Curie, alaturi de fizicianul Henri Becquerel au fost recompensati cu premiul Nobel (fizica) pentru descoperirile facute in domeniul radioactivitatii. Marie Curie a fost prima femeie laureata a acestui premiu.
1904: Cercetatorul rus Ivan Pavlov a fost recompensat cu premiul Nobel pentru cercetarile sale privind sistemul digestiv, in cadrul carora a descoperit asa-numitele reflexe conditionate.
1919: Romania a semnat tratatele de pace cu Austria si Bulgaria, dupa incheierea Primului Razboi Mondial. 1922: A avut loc prima greva a studentilor din Romania.  Studentimea nationalista proclama in aceasta zi ziua declararii razboiului sfant impotriva penetratiei alogenilor in invatamantul superior romanesc
1928: Profesorul Gavanescul primeste de la Corneliu Zelea Codreanu Sacusorul cu Pamant
1933: Organizatia legionara Garda de Fier a fost scoasa in afara legii in urma unei hotarari adoptate de Consiliului de Ministri din Romania.A treia dizolvare a Garzii de Fier.Peste 20 000 de legionari sunt arestati. 
1937: Corneliu Zelea Codreanu inaugureaza primul magazin de stofe si manufactura , legionar din Bucuresti
1944: La Viena se formeaza Guvernul National Roman in Exil
1948: Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a adoptat “Declaratia Universala a Drepturilor Omului”.
1975: La Oslo, Elena Bonner, sotia lui Andrei Saharov, disident rus, unul dintre fondatorii Comitetului pentru Apararea Drepturilor Omului, a primit, in numele sotului, Nobelul pentru pace .
1983: Liderul sindicatului “Solidaritatea”, Lech Walesa, a primit premiul Nobel pentru pace.
1990: A avut loc, la Oslo, ceremonia decernarii premiului Nobel pentru pace, al carui laureat a fost Mihail Gorbaciov.
1992: La Geneva, a fost semnat Acordul privind zona de comert liber dintre Romania si statele Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS).
1998: A avut loc al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru functia de presedinte al Romaniei, in urma caruia Ion Iliescu a obtinut 66,83% din totalul voturilor, lui C. V. Tudor revenindu-i 33,17%

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu