luni, 19 decembrie 2011

Castelul Corvinilor , mandria Romaniei

Castelul Corvinilor din Hunedoara este recomandat de europeni drept o destinaÅ£ie „de vis“ ÅŸi este inclus în topul celor mai frumoase 10 castele din Europa. De precizat că este singurul din România care a prins primele 10 poziÅ£ii.

Pe primul loc, Hrad-ul din Praga
Un clasament întocmit de experÅ£ii de la Lonely Planet, care prezintă cele mai frumoase castele din Europa, plasează Castelul Corvinilor din Hunedoara pe poziÅ£ia 8 din 10. Un loc mai mult decât onorant, mai ales dacă Å£inem cont de concurenÅ£ii cu care celebrul castel medieval a intrat în competiÅ£ie.  Conform top-ului la care facem referire, pe primul loc al destinaÅ£iilor “de vis” se clasează Castelul (Hrad-ul) din Praga, Cehia, un complex care include zidurile cetăţii, o catedrală, căsuÅ£e ÅŸi străzi medievale ÅŸi un palat. Clădirile aparÅ£in stilurilor romanic, gotic, baroc ÅŸi renascentist. Acesta este urmat în clasament de Castelul Eilean Donan, ScoÅ£ia,  Schloss Neuschwanstein, Bavaria – Germania, Castelul Pubol, Catalunya, Spania, Tintagel, Cornwall – Anglia, Palacio Nacional de Pena, Sintra – Portugalia, Castelul Peyrepertuse, Languedoc-Roussillon, FranÅ£a. După Castelul Corvinilor, urmează Castelul Titaniei, Egeskov Slot – Danemarca ÅŸi Castelul Malbork, Polonia. Castelul Corvinilor este considerat “cel mai înspăimântător castel din Europa”, ÅŸi legat, evident, de legenda lui Dracula.

Unic în ţară, ca arhitectură
Nu este singurul top realizat de Lonely Planet care include Castelul Corvinilor din Hunedoara. Un clasament realizat anul trecut plasează Castelul Huniazilor pe poziţia a doua a celor mai înfricoşătoare clădiri din lume. Americanii cred că arhitectura gotică şi istoria întunecată şi adevărată a familiei Corvinilor sunt suficiente pentru a-ţi băga ceva frică în oase. Cunoscut şi sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor atrage prin construcţia impunătoare, cu acoperişuri înalte, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre înguste cioplite în piatră şi balcoane împodobite cu dantelărie de piatră. Castelul Corvinilor a fost construit în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă, la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. A fost una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara şi, din acest motiv, castelul a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări. El devine astfel o somptuoasă locuinţă, nu numai un punct strategic întărit. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare. După ce şi-a pierdut utilitatea iniţială, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu. Unic în România ca arhitectură, monumentul este vizitat anual de mii de turişti, mulţi dintre ei din Ungaria, dar în ciuda acestui lucru, edificiul nu a mai fost restaurat complet din anul 1870.
din Mesagerul Hunedorean

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu