sâmbătă, 17 decembrie 2011

17 Decembrie


1890: Liga pentru unitatea culturala a romanilor, organizatie formata pentru apararea identitatii romanilor, si-a inceput activitatea in Bucuresti. 
1912: S-a stins din viata savantul roman Spiru Haret, vicepresedinte al Academiei Romane, cel care a reorganizat invatamantul romanesc.
1934:  Are loc Congresul Fascist de la Montreux (Elvetia). Ion I. Mota propune o motiune în chestiunea evreiasca si congresul, în unanimitate, hotaraste sa combata actiunea distructiva a evreilor. Tot în aceeasi zi, la îndemnul lui N. Titulescu, politia elvetiana aresteaza pe Ion Mota si îi perchezitioneaza locuinta. Ion I. Mota trimite o scrisoare lui N. Titulescu în care îl acuza de aceasta tradare si încheie astfel:" România de mâine, a noastra, a tinerilor, care se va înstapâni cu siguranta, si în curând, va sti sa spele toate aceste ofense de pe obrazul tarii".
1938:  Tribunalul Militar din Cernauti condamna pe Lututovici Leonida si Stanescu Mihai la munca silnica pe viata; pe Rahmistriuc Alexandru si Zuz la 25 ani; pe Danciu Agenor la 15 ani; pe Cohut Ion la 3 ani; pe Exner Frideric la 2 ani. Ei sunt aceia care ranisera pe lt. Col. Cristescu, zbirul legionarilor. 
1942: Germania a fost somata de catre Marea Britanie, SUA si Rusia sa puna capat exterminarii pe criterii etnice.  
1971: In Romania a fost emis un decret care prevedea ca persoanele care fugeau din tara sa isi piarda cetatenia. 
1989: Au inceput in Timisoara lupte de strada

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu