marți, 20 decembrie 2011

20 Decembrie

1842: Gheorghe Bibescu a fost ales domn al Tarii Romanesti de catre Obsteasca Adunare Extraordinara.
1917: A luat fiinta prima politie secreta din epoca moderna dupa ce Consiliul Comisarilor Poporului din URSS a emis un decret in care se prevedea formarea Comisiei Extraordinare de Combatere a Contrarevolutiei (CEKA), organizatie care a devenit cunoscuta ulterior sub numele de KGB.
1936: A fost pusa temelia la Catedrala Ortodoxa din Timisoara.
1937: se fac alegeri generale pentru Parlament, sub guvernul liberal al lui Gh. Tatarascu. Rezultatele oficiale ne arata ca Partidul Liberal, în cartel cu vaidistii si iorghistii, a întrunit 1.103.353 voturi. S-a ajuns insa la acest rezultat fictiv, prin teroarea dezlantuita de jandarmerie, prin furtul urnelor, si chiar prin falsificarea cifrelor. Partidul taranesc întruneste 626.612 voturi. Partidul Totul pentru Tara 478.378 voturi. Reiese deci ca guvernul n-a obtinut 40% de voturi, ci numai 35,92%. Dupa repartizarea oficiala, Partidul Totul pentru Tara trebuia sa obtina 66 mandate în Parlament. În Bucuresti, cartelul guvernamental obtine 24313 voturi, iar Partidul Totul pentru Tara 14401, asezându-se pe locul al doilea. Deoarece participarea Miscarii Legionare în alegeri a însemnat un mare succes, raportul dintre partide s-a sfarâmat si totodata echilibrul electoral dintre guvern si tara s-a prabusit. Din aceasta pricina, guvernul liberal, la 28 Decembrie, demisioneaza si, tot atunci, Octavian Goga este însarcinat cu formarea noului guvern, A.C. Cuza tragând de pulpana lui pe Armand Calinescu ca ministru de interne. În ajunul anului nou guvernul Goga dizolva corpurile legiuitoare chiar înainte de a se fi constituit.
1989: La Timisoara primul ministru, Constantin Dascalescu, a facut cateva promisiuni, dar a declarat ca revendicarile majore, ca demisia lui Ceausescu si a guvernului, vor trebui sa astepte intoarcerea din Iran a presedintelui. Negocierile s-au incheiat fara rezultat, cu putin inainte de ora 19.00. La scurt timp dupa aceea, primul ministru a plecat cu avionul la Bucuresti. Intors in tara dupa vizita din Iran, Nicolae Ceausescu a emis, in seara zilei, un decret prezidential pentru constituirea starii de necesitate pe teritoriul judetului Timis, ca urmare a "gravei incalcari a ordinii publice prin acte teroriste, de vandalism si de distrugere a unor bunuri obstesti". In aceeasi seara, dictatorul comunist a prezentat o declaratie, transmisa in direct la radio si televiziune, in care a spus ca evenimentele de la Timisoara sunt opera unor “huligani” si a unor “grupuri fasciste si antinationaliste”.
1995: NATO a inceput operatiunile de pace in Bosnia.
1996: Regizoarea Catalina Buzoianu a fost desemnata cea mai importanta personalitate teatrala din Romania pe anul 1996. Distinctia oferita de Fundatia pentru Teatru si Film “Tofan” i-a fost acordata in cadrul unei festivitati organizate in Sala Ronda a Teatrului National Bucuresti (TNB). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu